onsdag 18. august 2010

Farging med blåtre

Hva er blåtre?
Blåtre er kjerneveden fra haematoxylon campecheeanum, lat. Trærne vokser blant annet  i Søramerika, India og Vestindia.
Det er treets harde, mørke, røde kjerneved som omdannes til fargestoffet hematein under lagring. For å framskynde denne prosessen raspes veden. Fargestoffet kan man så koke ut av veden.
Sammen med alun skal blåtre gi blå farge. (Kilde: Handelshuset Nidaros )
 
Med denne informasjonen i bakhodet, gikk Johanne og jeg igang med fargingen igjen. Vi tenkte vel på dette som en "snarvei" til blått garn. Potteblått var ikke aktuelt å prøve seg på, og farge med indigo er en møysommelig prosess med blant annet bruk av kaustisk soda.
Vi har kokt blåtre to ganger og fått ulike fargenyanser, men hva som har vært utslagsgivende for hvordan resultatene ble kan vi ikke si med sikkerhet, siden vi gjorde det litt forskjellig. 

Første gang:
beisa vi garnet med alun først i en time ved rundt 65 grader. (10 liter vann og 10 gram alun)
Deretter kokte vi farge på 20 gram blåtre og 5 dl vann og lot det så trekke i 30 minutter.
Så filtrerte vi dette vannet og hadde oppi den store kjelen (hvor garnet allerede lå i vann med alun). Var nøye med å røre mens vi hadde det oppi slik at det ikke skulle bli skjolder på garnet. Så la vi restene av det "utkokte" blåtre i en gaspose og knyta igjen. Denne posen la vi oppi den store kjelen.
Så tilsatte vi 10 gram alun til.  Hvorfor tror jeg ikke vi visste helt selv..... impuls kalles det visst :)
Nå i ettertid kan jeg jo være glad for det, for vi må egentlig ha minst 15 gram alun til 100 gram garn for at fargen skal bli lysekte.
Vi lot garnet trekke ved rundt 85 grader i en drøy time.
Dette garnet ble seende slik ut:


Andre gang:
Nå kokte vi opp 30 gram blåtre med ca. 4 liter vann og lot det videre stå å trekke rundt 90-100 grader i halvannen til to timer.
Så tilsatte vi 1 liter vann til og filtrerte vannet. (Det hadde ingen annen hensikt enn å senke temperaturen for ikke å brenne fingrene... ha,ha )
Så varmet vi fargevannet opp til 65-70 grader og tilsatte 15 gram alun og rørte rundt. Tilsatte 100 gram garn.
Vi lot temperaturen gå opp til 70-80 grader og lot garnet trekke i ca. en time.
Da ble garnet slik:
Hva har jeg lært?
Tja, si det!
Ved å beise og farge i en og samme prosess (for meg som er maks utålmodig!) skal man visst få lysere fargetoner enn om man beiser separat på forhånd. Det har tydeligvis ikke skjedd her.
Temperatur og trekketid var også ganske lik i begge tilfeller.
Det virker derfor  som det er mengden blåtre vi har kokt ut som har vært det avgjørende for fargens intensitet.

Konklusjonen min er at disse to blålilla tonene er nydelige sammen :) Hvor vidt jeg klarer å lage tilsvarende en gang senere, gjenstår derimot å se...