lørdag 4. juli 2015

Setesdalskofte til meg selv

Egentlig burde dette være et totalt malplassert blogg-innlegg i juli, men bor man i Norge må man være åpen for alt. Også innlegg om varme kofter midt på sommeren. 
Dagen før vi dro på ferie kom knappene på plass, og kofta var klar for tur. For selv om det var sol på Sørlandet, var kofta god å ha. 

Jeg har kikka litt rundt, og funnet ut at det er utallige varianter av den gode, gamle Setesdals-kofta. Min har blitt sånn: 



Dette er en oppskrift fra Rauma Ullvarefabrikk. Det var rause størrelser på denne kofta, jeg bruker XL, men kunne med fordel hatt en størrelse mindre på denne jakka.
Jeg har brukt svart Finull som bunnfarge og Kauni farge EF som mønsterfarge. På pinner nr. 3,0 mm ga det meg rett strikkefasthet på 27 m pr. 10 cm. 
Egentlig har jeg hatt dårlig erfaring med Kauni. De nøstene jeg har kjøpt før, har hatt mange brudd hvor fargene ikke har stemt i skjøtene. Derfor har det sittet langt inne å prøve det igjen. Nå er jeg glad for at jeg ga det en sjanse til. 
Jakka er størrelse XL, og jeg hadde behov for kun ett nøste Kauni! Jeg startet på ermene, og det viste seg at jeg fikk begge ermene i samme fargetone, uten å klippe, nøste, trikse og mikse 



Jeg starter alltid med å strikke ermene, fordi jeg synes det er den kjedelige delen av ei kofte eller en genser. Jeg startet bare midt i nøstet og litt nyanseforskjeller er det på de to ermene, men det er ikke mye. 
På mønsteret sto det at borden i midten her skulle være med kontrastfarge i bunnen. Jeg valgte å holde svart som bunnfarge hele tiden, og det angrer jeg ikke på. 



Da jeg startet på bolen, begynte neste farge å komme. Dermed ble det meste av bolen opp til bærestykket grønt. 



På bærestykket kom det blått og ved halsen ble det avsluttet med grønt igjen. Alt med samme nøste. Jeg hadde igjen ca. 30 gram garn av et nøste på 150 gram. 

Jeg må si at dette har vært en veldig positiv opplevelse med Kauni. Før har jeg synes at det har vært stivt og stikkete, men jeg vet jo at det blir mykere for hver vask. Denne gangen hadde jeg ikke tid til å vaske jakka, for den skulle med på ferie. Men det har ikke vært noe problem. Jakka klør overhodet ikke, og jeg har brukt den rett på bare armer! 




Litt for stor, og litt for lang på ermene, men jeg er godt fornøyd allikevel. Den har allerede blitt mye brukt, og nå leter jeg etter en annen kofte å begynne på :)


*****

Ta vare på hverandre og nyt sommeren! 

Stor klem til dere alle!