lørdag 1. juni 2013

Montering av genser med isydde ermer

Jeg må bare tilstå; jeg er en stor tilhenger av gensere med raglan- eller rundfelling. De gir bedre passform, og ikke minst mindre monterings-arbeid. 
Men når jeg nå først har strikket en "tradisjonell" Marius-genser, tenkte jeg å gi dere en trinn for trinn forklaring. Mange kan dette fra  før, men kan det hjelpe noen, er det også fint :)
*****
Aller først feller man 4 masker i hver side der som ermene skal settes inn. Så setter man maskene som skal til skuldrene og halskanten på hver sine tråder. (Det blir tre tråder på for stykket og tre på bakstykket) Deretter fester man alle løse tråder i arbeidet. Damp bolen og ermene lett med et vått klede. Så starter den virkelige jobben: 
1. Marker med en tråd hvor sømmen skal gå, mellom de fire av-felte maskene på hver skulder. 


2. På vrangen legger du en tynn stripe vliselin som du fester med knappenåler. Den gjør det lettere å sy, og masker blir ikke forskjøvet. Sy en tre-fire sømmer opp og ned på hver side + tvers over nederst, slik at det ikke rakner opp nedover bolen da du senere skal klippe. 


3. Så til det som mange gruer mest for; klipp mellom sømmene. (Det er ikke så skummelt som det høres ut)

4. Slik ser det ut da man har klippet. Fjern de løse bitene av markerings-tråden. 


5. Bruk en liten saks, gjerne broderi-saks, og ren-klipp kantene. 


6. Vreng genseren med vrangen ut. Sett maskene fra for- og bakstykket på f.eks venstre skulder på to pinner, og strikk sammen over skulderen. Gjør det samme på høyre skulder. Trinn for trinn forklaring HER

7. Vreng genseren tilbake til retten. Sett maskene til halskanten inn på en liten rundpinne og strikk halsen. NB: for å få pen overgang mellom de to fargene, strikk 1 omgang rett med farge nr. 2 (her blå) før du fortsetter med 1 rett og 1 vrang. Fell av løst, slik at halskanten ikke vil stramme og bli vanskelig å få over hodet. Brett ned og sy halskanten fast med løse, usynlige sting på vrangen. 


8. Legg ermet inn i bolen, rette mot rette. NB: Pass på at den siden av ermet hvor du har begynt omgangen og økt masker, kommer under armen. 


9. Legg søm-kanten fra bolen rett nedenfor belegget. 


10. Sy på ermet med attersting fra vrangen. (man kan også maske på ermet fra retten, men jeg synes måten jeg viser her blir penest)


11. Brett og glatt til belegget over sømmen, og sy det fast med usynlige sting. 
Og slik blir det ferdige resultatet :) 

Er det noe du lurer på ; bare spør meg :)

20 kommentarer:

 1. Erfarne meg fikk tips her, så dette innlegget blir sikkert en favoritt hos mange. Tusen takk for jobben med å skrive forklaring og for de flotte bildene! Genseren ble jo super-fin, så dette er du god på. Artig når resultatet blir så bra.

  Riktig god helg!

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 2. Så fint arbeid du gjør. dette er nok litt for avansert for meg,men kjekt å se hvordan det skal gjøres.
  Klem

  SvarSlett
 3. Flott genser og flott forklaring på hvordan den monteres <3

  SvarSlett
 4. Takk for gode instruksjoner! Elias-genseren til datteren min ble kjempefin mye takket være innlegget ditt! :)

  SvarSlett
 5. Hei. Nesten helt ferdig med min første Mariusgenser. Bilde nr 6: Hvordan strikke sammen/ neste sammen på skuldrene?Aldri montert genser før. Hva er best?

  SvarSlett
 6. śliczne, jestem pod wrażeniem .

  SvarSlett
 7. Kjempefin beskrivelse! Jeg "tuller" hvergang jeg skal sette i ermene. Tusen takk!

  SvarSlett
 8. Hei!
  Takk for flott beskrivelse. Har montert mange gensere tidliger, men dette var mye enklere og resultatet ble meget bra.

  SvarSlett
 9. Takk for god beskrivelse. Kjempegod side.

  SvarSlett
 10. Takk for tipset ved bruk av vliselin! Gjorde den jobben så mye enklere!

  SvarSlett
 11. Takker, her fant jeg det jeg letet etter, skal sy i ermer på mariusgenser for første gang, strikker vanligvis raglan eller rundfelling :)

  SvarSlett
 12. Tusen takk for bra veiledning! Jeg har akkurat strikket min første genser, en Mariusgenser i koksgrå, hvit og lysegrå (til min far som ble 60 i november). Den ble kjempebra, og takket være deg fikk jeg montert den! Jeg har dessverre ingen jeg kan spørre i familien/venner, så da måtte google bli redningen.:)

  SvarSlett
 13. Hei. Tusen takk for kjempegod forklaring og illustrasjoner for å få ermer satt pent inn. Bare å følge dine trinn-for-trinn-forklaringer, og det kan ikke gå galt. Mønsterbøker har vært min fiende;nå forstår jeg hvorfor !

  SvarSlett
 14. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 15. Hei dette var en kjempe fin side som jeg kommer til å bruke mer :)
  Men, jeg har strikket halsen og syd skuldrene ..... kan jeg på en måte få syd i armene ,på en fin måte eller må jeg rekke opp :( hadde vært fint å fått svar på dette . Takk

  SvarSlett

  SvarSlett
 16. Fantastisk beskrivelse!!!! Men jeg tør nok ikke begi meg ut på det

  SvarSlett
 17. Endelig en beskrivelse jeg skjønner! Takk takk!

  SvarSlett
 18. Godt forklart og oversiktlig. Takk :-)

  SvarSlett
 19. Godt forklart og oversiktlig. Takk :-)

  SvarSlett
 20. Hei og god morgen! Fant denne oppskriften på i setting av armer og er kjæmpefornøyd. Men så så jeg at du hadde lagt ut et bilde på Hjerte Go H Design 30.9 2020 av et lysegult sett til ca 1 år. Oppskrift fra Dale garn. Hva heter dette mønsteret? Var jo bare helt nydelig. Hilsen Frøydis Samuelsen

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad hvis du gidder å legge igjen en liten hilse! Deter alltid artig å lese hva du synes om det du ser!