tirsdag 11. mai 2010

Strikka sjal i silketweed

Disse små enkle sjalene har jeg blitt veldig glad i. Bruker dem som skjerf hele året, avhengig av garnkvaliteten. Dette er strikka i silke/lammeull på pinner nr. 3,0.Ha det fint alle sammen!


Möbius

Sitat hentet fra Wikipedia: "Möbius’ bånd (eller Moebius' flate) er et objekt som består av kun én flate og kun én ytterkant. Fenomenet ble oppdaget av den tyske matematiker August Ferdinand Möbius (1790-1868). Flaten har mange spesielle egenskaper." Sitat slutt.Hvem som først fant ut at man kunne bruke det innen strikking, vet jeg ikke. Men det er en veldig enkel teknikk som blir dekorativ og praktisk. For at den skal bli lik på "alle" sider, strikker man  en omgang rett + en omgang vrangt. Dette gir riller.
Hvis man strikker bare rett, får man rettstrikk fra midten og oppover på arbeidet, og vrangt fra midten og nedover.

Det er flere måter å legge opp på.  Jeg bruker konsekvent den enkle måten... Ingen grunn til å gjøre det vanskeligere enn det faktisk er!
Man legger opp på to rundpinner, og den ene MÅ være 80 cm. lang eller enda lenger hvis man skal strikke store plagg. Det er nemlig den pinnen man skal strikke med.


Bilde nr. 1:  Pinne A= den til høyre (ca. 60 cm)
Pinne B= den til venstre (MÅ være 80 cm)

Bilde nr. 2 og 3: Legg opp første maske på A, andre maske på B, tredje maske på A osv.Bilde nr. 4: Når man har lagt opp ønsket maskeantall, ser det slik ut. Pinne A må ligge ytterst, og pinne B innerst, og man må være nøye på at arbeidet ikke er vridd.


 Bilde nr. 5: Sett på en maskemarkør på pinne B.
 
Bilde nr. 6: Ta pinne B (med markøren) og strikk maskene på pinne A (venstre hånd)


Bilde nr. 7 og 8: Her ser man at  man strikker opp maskene fra pinne A til pinne B.
Bilde nr. 9: Her ser man at pinne A snart er frigjort og at pinne B går to runder rundt.


Bilde nr. 10: Her er pinne A fjernet, og man har strikka opp halvparten av maskene.


Bilde nr. 11: Nå fortsetter man å strikke med bare pinne B.


Bilde nr. 12: Nå er alle "oppleggsmaskene" på pinne B også strikket,og man har strikka en omgang.

Bilde nr. 13: Markøren flytter man med seg oppover hele arbeidet.

 
Bilde nr. 14: Sånn ser arbeidet ut etter at jeg har strikka ca. 1/3 av en hals.Bilde nr. 15: Møbiusen til venstre er stor, og kan brukes som sjal, hals eller hodeplagg. De andre er mindre alle sammen, og passer fint som hals.