mandag 12. juli 2010

Farging med Krapp

Også denne gangen kokte vi ut fargen først, og blandet den "konsentrerte" fargen med mere vann og Alun.
Her er det rett før fargebadet koker opp før filtrering, og da blir det nesten som øverst på kaffekjelen rett før den koker... det er lett å se at Krappen ligger som skum i et lag øverst:


Vi brukte ca. 15 gram Alun til 100 gram garn, og trodde at vi ville få en ganske mørk rødoransje farge av det... men den gang ei. Oransje ja, men rød, njet!

Her har vi hatt opp Alun og garn etter filtrering, og man ser allerede nå at det er betydelig lysere  vann enn i stad:

Hjelp, så lyst det ser ut!!!

Heldigvis ble det mørkere etter å ha stått i over en time:


Nytt forsøk med Kochenillelus

Etter den dyrkjøpte erfaringen fra forrige gang vi prøvde å farge med Kochenillelus, tok vi oss god tid til forarbeidet denne gangen.
Vi finknuste lusa og kokte dem ut i ca. 1 liter vann. Etter oppkoket, filtrerte vi vannet. Det som ble igjen i filteret, samlet vi opp i en liten tøypose og la oppi fargebadet igjen. Deretter fylte vi på med vann til ca. 6 liter totalt og tempererte det opp til ca. 60 grader før vi tilsatte Alun og 100 gram garn. Så lot vi det trekke ca. 1 time på rundt 80 - 90 grader.


Her ser jo fargen riktig så fin ut, men langt lysere enn hva vi hadde håpet på...


Her får garnet avkjøle seg i fargebadet:

Hundekjeks til venstre og Kochenille til høyre henger til tørk:

Fargen på garnet blir missvisende her på grunn av duken under, men man kan allikevel se at fargen blir litt blåere etter tørk.

Til tross for den omstendlige prosessen vi tok denne gangen, ble garnet litt variert farga, noen steder mørkere enn andre. De mørke feltene kom blant annet der vi hadde knyta garnet, selvom vi knyta opp veldig løst... Heldigvis ble det ikke stygt, så garnet kan fint brukes allikevel.

Farging med hundekjeks

Farging med hundekjeks blir som av mange ulike grønne planter, også gult når det er ferdig. Vi brukte Alun til beising denne gangen også, og resultatet ble en klar, lys gul farge. Dette er min foreløpige fargefavoritt av planter vi har kokt ut til fargebad.