fredag 14. oktober 2011

Plantefarging og diverse....

Endelig har jeg fått rotet meg til å ta bilder av det siste garnet jeg har farget. Det har ligget framme på bordet til "pynt" lenge, men nå har det bokstavelig talt kommet i boks;

Dette garnet er farget med blader fra rogn. Først kokte jeg ut farge-bad, og hadde ferdig beiset garn oppi. Lot det trekke en times tid. Tok så ut garnet, hadde i noen teskjeer med jernsulfat og rørte det godt ut. Hadde så garnet tilbake i gryta og lot det ligge i rundt 5 minutter, samtidig som jeg rørte litt i gryta hele tiden. Jeg har tidligere bare fått spraglete garn når jeg har brukt jernsulfat eller jerngryte, og metoden jeg brukte nå har jeg fått tips om av en leser. Garnet ble litt spraglete denne gangen også, og mye lysere enn jeg trodde det skulle bli. Så jeg får fortsette å prøve meg fram til jeg finner ut hva som fungerer for at garnet skal få jevn farge. 
Blomster-boksen er ganske stor, og rommer hele 12 nøster med garn. Jeg er veldig glad i denne boksen; det er en gave jeg har fått og den får stå framme til pynt. Jeg tar meg aldri råd til å kjøpe slike ting til meg selv, men synes det er veldig fint!
Jeg har også farget med Caesalpinia Sappan nå i høst: 

Dette er garn fra tre farge-bad; de to mørkeste fra første farging, den mellomste fra andre og den lyse fra tredje. Jeg var litt for grådig og hadde i for mange hesper i i første badet, og derfor fikk jeg ikke den helt mørke rød-tonen jeg var ute etter. Men jeg synes disse nyansene er flotte også, så da har jeg lært til neste gang! Jeg har nemlig igjen trespon til en farging til. Etterpå må jeg en ny tur til Skarnes for å handle..... :)
Alt garnet jeg har farget nå er Safir fra Gjestal. Vet at det er mange meninger om dette garnet, og mange av disse tenker jeg på som rent snobberi (unnskyld hvis jeg tråkker på noen tær nå) Garnet er billig, og det er langt flere knuter i nøstene enn jeg setter pris på :( 
Men når det er sagt, må jeg si at jeg liker dette garnet til barne-gensere, sokker og andre plagg som får litt røff behandling. Det holder seg veldig pent i bruk og vask over lang tid. Da ungene var mindre strikket jeg mange barnehage- og skolegensere i Safir, og de holdt seg faktisk så bra at de gikk i arv til yngre barn :)
*****
Når jeg skal tove votter og tøfler har jeg en annen favoritt: Fritidsgarn fra Sandnes. Dette er jo et garn som har eksistert i "100 år".... jeg tror det var tidlig på 1970-tallet at jeg strikket min første genser til meg selv i nettopp dette garnet. Så gikk garnet i glemmeboka for min del, og de siste årene har jeg tatt opp bruken igjen. Jeg synes garnet er helt supert til toving; det blir mykt og godt, og ikke minst; jeg vet hvordan det oppfører seg under toving! Dermed slipper jeg prøving og feiling for hver gang jeg skal tove noe :) 
Frøken Snupp har også fått fart på pinnene nå i høst, og har til nå strikket et ti-talls votter i ulike størrelser. Hun har vært flink til å strikke i mange år, så det er heller et spørsmål om tid... mange andre ting som er viktigere når man er femten år, selvfølgelig! Men her er hennes produksjon fra høstferie- uken: 

Hipp hurra for Frøken Snupp!! Nå kan kulda komme; her skal ingen fryse på hendene i alle fall!
Her har vi sol og fint vær i dag, men kulda kommer snikende... da er det godt å ha fyr i vedovnen :)
Ønsker dere alle en fin helg!
Stor høstklem fra meg :)