torsdag 8. november 2012

Tova votter til barn og voksne

Vinteren nærmer seg med stormskritt her vi bor, og i dag kom de første små hvite fjonene som minner meg på at det er tid for å tenke varmt tøy. Jeg har allerede fått mange spørsmål etter ferdig tova votter, så denne uka har Frøken Snupp og jeg satt inn støtet på den fronten. 


Jeg har sett gjennom hele høsten at jeg har hatt mange treff i bloggen min som har hatt søkeord "tova votter", og jeg har fått mange spørsmål om temaet når jeg står på stand også. Derfor tenkte jeg å si litt om det. 
*****
Det første spørsmålet jeg alltid får er hvilken oppskrift jeg bruker? 
Og til disse vottene har jeg ikke laget den selv (med unntak av damestørrelsen). 
Jeg bruker oppskriften i folderen "Månetoppen - strikkeoppskrifter til blånisser og rødnisser" fra  Rauma Ullvarefabrikk  . 
Her finner man oppskrift på votter til barn i tre størrelser. Jeg har prøvd mange ulike oppskrifter før jeg fant denne, og dette er desidert den beste. Vottene får veldig god passform, og knytingen gjør at de sitter godt på hånden. 
Hvordan tove i maskin?
Det står gjerne litt forskjellig i ulike oppskrifter, men det som oftest er felles for alle er følgende; Vask plaggene med litt grønnsåpe eller ull-vaskemiddel på grader.  Vaskemaskiner tover ulikt, så prøv deg fram på din maskin. Det tover mere hvis du har flere plagg i maskinen samtidig. Det kan være lurt å tove sammen med en jeans for at de strikkede plaggene skal få noe å støte mot i maskinen. 
Alt dette er riktig. Men sannheten rommer mye mere enn som så. Følgende forhold spiller også inn på hvordan det tova resultatet blir: 
* hvilket garn du bruker. Det er jo ikke alltid man velger å bruke det garnet som står i oppskriften. 
* hva slags flytende såpe du bruker
* hvilket vaskeprogram du bruker, og hvordan akkurat din maskin reagerer på gitte program
* hvilken farge der er på garnet 
Dette høres kanskje rart ut for mange, så jeg skal vise ved noen eksempler: 

1)
Felles for disse vottene: 
- samme størrelse er strikket, på samme pinnestørrelse
- samme vaskemiddel er brukt (Ariel flytende) 
- tovet på samme program, 40 grader, 
med en olabukse som "buffer"
Forskjellen er:
A er stikket i Sandnes Fritidsgarn
B er strikket i Embla - Hifa 3

2)

Felles for disse vottene: 
- samme størrelse er strikket, på samme pinnestørrelse
- samme garn; Sandnes Fritidsgarn
- tovet på samme program, 40 grader, 
med en olabukse som "buffer"
Forskjellen er : 
C er tovet med grønnsåpe
D er tovet med Ariel flytende

3)

Felles for disse vottene: 
- samme størrelse er strikket, på samme pinnestørrelse
- samme garn; Sandnes Fritidsgarn
- tovet på samme program, 40 grader, 
med en olabukse som "buffer"
- samme vaskemiddel er brukt (Ariel flytende) 
Forskjellen er: 
Rett og slett fargene! Jeg aner ikke hvorfor det blir slik, men jeg har en tanke om at gråtoner, beige, brun, ubleket, lyse toner i lilla og rosa ikke har vært igjennom de samme kjemiske prosessene som de sterke klare fargene, og at de derfor tover mere. 
Dette er langt i fra vitenskapelig bevist, men hver høst når jeg starter med tovingen gjør jeg samme feilen minst èn gang før jeg husker at jeg må kjøre disse fargene å et kortere vaskeprogram. Jeg har til og med huskelapp på oppskriften slik at jeg ikke skal glemme dette fra år til år. . . men hva hjelper det når jeg ikke husker det når jeg starter vaskemaskinen !?!
*****
Forvirra? Jeg må bare si at det er veldig moro å tove, og  resultatet blir jo så innmari bra når det først blir bra!! Så tillat deg selv å prøve og feile litt, så kommer du fram til tova resultater som du er fornøyd med! Lurer du på noe, kan du bare spørre meg, så skal jeg prøve å svare etter beste evne :)
Og hva er så min garn-favoritt til tova votter? Behøver vel nesten ikke å si det engang; men det er Fritidsgarn og Embla. Begge sortene gir et mykt resultat, men Embla gir litt tynnere votter. Fordi Embla er mye tynner enn Fritidsgarn er det også drøyere i bruk. 
På ett punkt er allikevel Embla en vinner; det finnes SÅ utrolig mange fine farger å velge mellom !!!
*****
Lykke til med din toving!
Stor klem :)