onsdag 16. februar 2011

Grunnoppskrift på sokker

Jeg har hørt flere si at de synes det er litt vanskelig å strikke sokker. Og jeg er enig at alt kan synes vanskelig hvis man ikke har prøvd det før. 
Måten å strikke sokker på, som jeg viser her, er den samme som jeg lærte av moren min da jeg var i tenårene. Hvor mange slike par det har blitt siden den gang  skal være usagt, men det er mange!! Poenget mitt er at hvis jeg klarte det da jeg var tenåring med liten strikkeerfaring, så kan alle klare det
Jeg legger ut en grunnoppskrift her, i glattstrikk. Den kan lett varieres etter eget ønske.  
Personlig strikker jeg alltid sokker med glattstrikk i foten fordi jeg synes det gir best passform. Jeg kan nemlig ikke fordra sokker som vrir seg!! 
Jeg bruker også rundfelling i tåa, fordi det gjør at sokken føyer seg godt rundt tærne, og ikke klumper i skoene eller støvlene. Og her snakker ei kjerring som bruker tynne hjemmestrikkede ullsokker i skoene fra oktober til april!!Sokker str. 37-39
Garn: Arwetta eller Fabel
Pinner : strømpepinner 3,0 mm
Garnforbruk: i underkant av 2 nøste


Legg opp 48 masker og str. vrangbord 1r + 1 vr (eller 2 r + 2 vr om ønskelig)   40 omg. eller så lang du ønsker skaftet.
Hæl: strikk gl.str. over 24 m (de to første pinnene) i alt 12 pinner. Ha disse 24m på èn pinne og strikk kile slik: strikk til midten. 
Str. 1 r 2 r smn 1 r, Snu. 
Str. 4 vr 2 vr smn 1 vr,Snu. 
Str 5 r 2 r smn 1 r , Snu,  
Str. 6 vr 2 vr smn 1 vr, Snu. 
Fortsett slik til du kommer ut på kantene på begge sider av pinnen. Du skal ha 14 m igjen (7m på hver side av midten på pinnen, slik at hælen ikke blir skjev)
Fot: fra nå beg. omgangen midt under foten. 
Resten av sokken str. i gl.str.
Beg. å str. rundt: Str. 7 m , ta opp 12 m langs siden av hælen, str. 24 m , ta opp 12 m langs den andre siden av hælen, str. 7 m. 
Str. så en omg. over alle m.
Str. 1. fellingsomg. slik: str. 17 m 2 r smn, 24 m , 2 r smn, 17 m.
Str. en omg. uten felling.
2. fellingsomg.: str. 16m 2 r smn, 24 m, 2 r smn, 16m.
Str. en omg. uten felling. 
Fortsett å felle slik annen hver omg til du har 48 m igjen.
Str. så videre til foten er totalt 48 omg. lang, eller til ønsket lengde. (Du kan lett se om sokken er lang nok til deg ved å ta den på foten; da skal siste omgangen som du har strikka dekke lille-tåa di. )
Tå-felling: sørg for å ha 12 m på hver pinne.
Start felling på neste omg. slik: x strikk de to siste m på hver pinne rett sammen. Stikk en omg. uten felling  Gjenta fra x-x til det  gjenstår 3 m på hver pinne. Strikk så 1 r 2 r smn. Omg. Kapp tråden og fest løse tråder.

Lykke til!