onsdag 9. juli 2014

Farging med bjørk

Ja, så er jeg i gang igjen med plantefarging. Endelig. Har ikke drevet med det de to siste åra, og hadde nesten glemt hvor moro det er! Selv om jeg farger med de samme plantene, får jeg ulike resultater hver gang. (Du kan lese om mine tidligere erfaringer med bjørk her, herher og her ) Hva jeg gjør annerledes, vet jeg ikke.  Men moro er det allikevel. 

Nå har jeg farget en del garn med bjørk igjen. Jeg kan ikke huske at fargen ble så intens ved tidligere farginger, men jeg kan jo huske feil. . .  


Dette er fra første farging. (200 gram garn)
Det jeg kanskje gjorde annerledes enn tidligere, er at jeg denne gangen stappet kjelen full med bjørkeløv for så å fylle på med vann. Da dette hadde kokt noen timer, var vannet redusert en del og bladene fylte kun halve kjelen. Derfor etterfylte jeg med mer løv og vann og lot det stå og koke godt ned. Da jeg senere fjernet bladene, var det mye farge i vannet. 

Tidligere år har jeg pleid å etterfylle med vann i fargebadet, og dette gjør selvfølgelig at vannet blir mindre mettet med fargestoffer. Det gjorde jeg ikke denne gangen. Jeg konstaterte for meg selv at en 4-5 liter med væske er nok til å farge i. Og det var det så absolutt. 

Jeg brukte 5 gram alun (en raus teskje) per 50 gram garn, og putta garnet i gryta uten å væte det først. Utålmodig som jeg er, synes jeg det er mye arbeid og tar lang tid å beise garnet på forhånd, for så å farge etterpå. Det fungerer like fint å ta alt i en prosess :)

I motsetning til tidligere år, hvor jeg var veldig nøye med å holde rett temperatur på vannet hele tiden, lot jeg denne gangen "homla suse" og lot garnet stå på en temperatur rett oppunder kokepunktet i minst to timer. Så slo jeg av plata og lot kjelen fortsatt stå og godgjøre seg på ettervarmen. Det fikk stå i kjelen til garnet var helt kaldt.
*****
Det var en del farge igjen i fargebadet, så jeg farget en gang til i det samme badet. Jeg hadde regnet med at det skulle bli lysere farge på dette, men jeg klarer ikke å se noen stor forskjell på første og andre farging. 


Jeg farget 200 gram denne runden også, og hadde i samme mengde alun som sist. 
Etter denne fargingen begynte det å bli lite væske igjen i kjelen, så det tømte jeg ut. Angrer nå på at jeg ikke tok det på en flaske og satte i kjøleskapet til senere bruk. Det virket nemlig som det fortsatt var en del farge igjen. Men hvis jeg er rask, kan jeg få til en koking med bjørk til før sesongen er over. Bjørka begynner nemlig å bli gul her allerede. . . 
*****
Ha det fint!
Stor klem fra meg :)