lørdag 1. juni 2013

Montering av genser med isydde ermer

Jeg må bare tilstå; jeg er en stor tilhenger av gensere med raglan- eller rundfelling. De gir bedre passform, og ikke minst mindre monterings-arbeid. 
Men når jeg nå først har strikket en "tradisjonell" Marius-genser, tenkte jeg å gi dere en trinn for trinn forklaring. Mange kan dette fra  før, men kan det hjelpe noen, er det også fint :)
*****
Aller først feller man 4 masker i hver side der som ermene skal settes inn. Så setter man maskene som skal til skuldrene og halskanten på hver sine tråder. (Det blir tre tråder på for stykket og tre på bakstykket) Deretter fester man alle løse tråder i arbeidet. Damp bolen og ermene lett med et vått klede. Så starter den virkelige jobben: 
1. Marker med en tråd hvor sømmen skal gå, mellom de fire av-felte maskene på hver skulder. 


2. På vrangen legger du en tynn stripe vliselin som du fester med knappenåler. Den gjør det lettere å sy, og masker blir ikke forskjøvet. Sy en tre-fire sømmer opp og ned på hver side + tvers over nederst, slik at det ikke rakner opp nedover bolen da du senere skal klippe. 


3. Så til det som mange gruer mest for; klipp mellom sømmene. (Det er ikke så skummelt som det høres ut)

4. Slik ser det ut da man har klippet. Fjern de løse bitene av markerings-tråden. 


5. Bruk en liten saks, gjerne broderi-saks, og ren-klipp kantene. 


6. Vreng genseren med vrangen ut. Sett maskene fra for- og bakstykket på f.eks venstre skulder på to pinner, og strikk sammen over skulderen. Gjør det samme på høyre skulder. Trinn for trinn forklaring HER

7. Vreng genseren tilbake til retten. Sett maskene til halskanten inn på en liten rundpinne og strikk halsen. NB: for å få pen overgang mellom de to fargene, strikk 1 omgang rett med farge nr. 2 (her blå) før du fortsetter med 1 rett og 1 vrang. Fell av løst, slik at halskanten ikke vil stramme og bli vanskelig å få over hodet. Brett ned og sy halskanten fast med løse, usynlige sting på vrangen. 


8. Legg ermet inn i bolen, rette mot rette. NB: Pass på at den siden av ermet hvor du har begynt omgangen og økt masker, kommer under armen. 


9. Legg søm-kanten fra bolen rett nedenfor belegget. 


10. Sy på ermet med attersting fra vrangen. (man kan også maske på ermet fra retten, men jeg synes måten jeg viser her blir penest)


11. Brett og glatt til belegget over sømmen, og sy det fast med usynlige sting. 
Og slik blir det ferdige resultatet :) 

Er det noe du lurer på ; bare spør meg :)