mandag 15. august 2011

Nye erfaringer med krapp-rot

Jeg farget med krapp i fjor sommer også, men fikk ikke de dype fargetonene jeg ønsket meg. Og så skulle det ha seg slik at jeg bestilte varer til plantefarging nå i sommer og fikk tilsendt kobbersulfat i stedet for det produktet jeg skulle ha. Men det koster så lite at det ikke var noen vits i å returnere det. Istedet satte jeg meg for å lese litt mere om kobbersulfat, og fant ut at jeg kunne få brune nyanser av krapp-rot ved å tilsette kobbersulfat. Jeg har brukt alun til beising og hadde i kobbersulfat under fargingen.
Denne gangen kokte jeg ut hele 100 gram krapp med ca. 1 liter vann i alt 6 ganger, på samme måte som jeg kokte ut Cesalpinia sappan.
Resultatet etter første fargebad ble slik:

I dette første badet hadde jeg i 15 gram alun og tre teskjeer kobbersulfat.
I det andre badet, hadde jeg ikke i annet enn ny alun;


Det er ikke så lett å se på bildet, men dette garnet ble litt lysere enn det første.

Tredje gangen jeg skulle farge i det samme vannet, var det ikke så mye farge igjen. Derfor eksperimenterte jeg litt, og hadde oppi både alun (som jeg må ha for å beise garnet) og kobbersulfat og og vinsten. Resultatet ble dette varm-oransje garnet :)


Jeg ser at jeg blir litt lurt av blitsen, men her kan man i alle fall se hvordan de er i forhold til hverandre.
Jeg fant ut at jeg skulle koke ut mere farge av denne samme "porsjonen" krapp, og derfor kokte jeg ut et par liter til. Denne gangen tilsatte jeg litt potaske, og den ble ikke så ille denne fargen heller;

 Ha en fin uke alle sammen :)