mandag 8. august 2011

Endelig en ganske vellykket farging :)

Det meste av det garnet vi har farget i sommer, har jeg vært missfornøyd med. Både garnet i den første fargingen med bjørk og alle fargingene med phellodendroon amurense (hittil) har blitt skjoldete. Min kjære sønn mente jeg bare skulle si til meg selv at det var meningen at det skulle være slik, og har har vel et poeng der. Men det ser litt for mye ut som 70-tallets "flammegarn" og det var ikke favoritten min dengang, og er det heller ikke i dag.
Andre gangen jeg kokte ut fargebad av bjørkeblader, synes jeg det fungerte bedre. Gjorde det på samme måte; kokte ut bladene med ca. 5 liter vann, og etter siling brukte jeg dette vannet til to farginger etter hverandre. Da jeg skulle bruke vannet til en tredje farging, tilsatte jeg mere vann i gryta, slik at det var nok væske til at jeg kunne farge to hesper i det.
Jeg har brukt 6 ts alun for hver gang jeg farget.
Og alt er farget i jerngryte.
Fra venstre er 1. bad: to hesper med vanlig ullgarn (100 gram)
2. bad: den midterste hespa er Hifa Ask (50 gram)
3. bad: de to hespene til høyre vanlig ullgarn (100 gram)

Det er faktisk noe jeg har oppdaget nå i sommer, at "vanlig" naturhvitt ullgarn trekker mere farge enn Hifa Ask ubehandlet ullgarn. Superwash - behandlet garn trekker aller mest farge. Skulle vært veldig interessant å vite hvordan det naturhvite ullgarnet blir behandlet før det blir nøstet opp for salg. Tror jeg må kontakte en garnleverandør og spørre om det :)
Får jeg vite, skal jeg formidle det videre til dere :)

Ha en fin uke alle sammen!