onsdag 24. august 2011

Er ikke disse fargene flotte,kanskje?

-Lytt til selvskryt for det kommer fra hjertet, pleide faren min å si. Og det er vel nettopp det jeg driver med nå. Ikke det at jeg er spesielt flink med plantefarging; det aller meste kan jeg ikke ennå. Men jeg lærer underveis av å prøve og feile, og hver gang det går dårlig søker jeg å finne svar på hvorfor. Men jeg må få si at jeg synes disse fargene ble veldig fine :) Så kan dere kalle det selvskryt så mye dere vi :p
Frøken Snupp og jeg farget med blåtre (haematoxylon campechianum lat.) i fjor sommer også, og ble veldig fornøyd med fargen. I fjor brukte vi fargebadet bare en gang og hadde i ca. 100 gram garn. I år har vi brukt fargebadet flere ganger, og fått lysere nyanser på garnet for hver gang. 
Også denne gangen har jeg kokt ut blåtre med 1 liter vann, tømt over i en beholder og gjentatt prosessen. Blåtre gir så mye farge at i første omgang kokte jeg ut bare to ganger, og hadde alt fargevannet over i kjelen med varmt vann og garn som nettopp var ferdig beiset. Det fungerte kjempebra :)
Til farging nummer to, putta vi bare nytt garn og alun i gryta, og fikk lysere nyanser. 
Til tredje farging kokte jeg ut 1 liter farge-bad  til av blåtre. Nå begynte det å bli mindre farge i treet, men det holdt til at garnet ble nesten likt med første farging. 
Fargebadet holdt også til en fjerde farging, og ga nydelige lyse nyanser :)
Garnet på de to minste feltene i bildet er vanlig ullgarn. 
De observante har fått med seg at jeg kjøpte flere hesper med garn på Ullerøydagen i år. Det er produsert i Polen, og er veldig lett tvunnet  (De to store feltene i bildet) Mulig det er nettopp derfor at garnet tok til seg farge så lett. Garnet er ganske stivt, men jeg har fra jeg kjøpte det planlagt å strikke meg veske av det (eller noe av det). Har ikke prøvd å tove garnet, men det burde være fint til toving med den løse tvinningen :)
Det er store muligheter for at noe av det lilla garnet også kommer for salg. Det kommer, det kommer... men Rom ble ikke bygd på en dag :)
Ha det fint alle sammen ;)
Stor klem fra meg :)