mandag 28. juli 2014

Jeg fant, jeg fant - et hespetre

Hespetre og garnvinde. . . hva er egentlig forskjellen? 
For de som skulle være i tvil; et hespetre bruker man til å lage garnhesper  på. Ei garnvinde bruker man til å spenne opp hespa med for å nøste opp garnet. 

Jeg har vært på leting etter en garnvinde lenge, men finner ingen jeg har lyst til å kjøpe. For noen år siden kjøpte jeg meg en billig en fra Kina (som jeg forresten ser at blir solgt for en betydelig høyere pris i norske nettbutikker!) , og den har nå flere knekte spiler. Mannen min har reparert den et x-antall ganger, men nå er det slutt!
Jeg vil ha en gammel garnvinde, som er lagd for å vare. Har nemlig en slik på hytta, og den har jeg kjøpt på en bruktbutikk. Gammel og god, og veldig solid. 
En slektning av meg jobber i en bukthandel, og hun har vært så snill og vært på utkikk etter en for meg. Her om dagen kom hun med denne til meg: 
Denne er hjemme-snekret, grov og solid. Men det er ingen garnvinde! Dette er nemlig et gammelt hespetre.
Og denne er naturlig nok mye enklere å lage hesper på enn på garnvinda. Her er det håndtak til å sveive "vindmølla" med, og etter tydelig mye bruk, går den veldig glatt rundt.
Når garnet er hespet opp, kan man løfte hele "vindmølla" ut av stativet. På den ene "vingen" er det en gjennomgående skrue, slik at man kan løsne på den og vippe den ned. På den måten får man garnet av "vingene" . Genialt enkelt! 
Hurra for bruktbutikker, sier jeg bare! Og at folk er så flinke til å levere det de ikke trenger til slike butikker, slik at sånne som meg kan gjøre gode handler! Gjerne mer av det, takk :)
Jeg er fortsatt på leting etter ei gammel garnvinde! 

*****
Ha det fint folkens! 
Stor klem :)