søndag 1. juni 2014

Farging av garn med konditorfarge.

I fjor sommer kjøpte jeg en, for meg, ny type konditorfarge i pulverform. 


Den har aldri blitt brukt til mat, men jeg har spart den for å prøve å farge garn med den. Jeg kjøpte både rødt og oransje, og hadde en kjele til hver farge.  
Før jeg startet farge-prosessen, lagde jeg ferdig hesper med garn i ren ull, ikke superwash-behandlet garn:  


Så kunne fargingen begynne. Jeg startet med å koke opp en 3-4 liter vann i en kjele. Da vannet kokte, tok jeg kjelen av platen og tilsatte hele boksen med farge + en solid skvalp med eddik + et teskje alun per 50 gram garn. Ved å beise med alun, skal man unngå at garnet bleker i sollys. Fordi fargen var i pulverform, var det viktig å røre slik at all fargen løste seg helt opp. 

Så la jeg garnet i kjelen, og dyttet det godt ned i kjelen så alt ble gjennomtrukket av farge.  

Deretter lot jeg garnet stå i kjelene til det var helt avkjølet. Så tok jeg det opp og skyllet det godt i lunkent vann. 
Det er første gang jeg farger garn på denne måten, og jeg ble overrasket over å se at all fargen hadde trukket seg inn i garnet og at det vannet som var igjen i kjelen var neste helt klart. Det blir jo naturligvis litt "grumsete" av alun. 
Så hang jeg garnet til tørk i skyggen. 
Resultatet synes jeg ble bra: 
De røde nøstene er fra to forskjellige farginger, men det er brukt samme konditorfarge og framgangsmåte på alle. Det mørke røde/melerte, har jeg brukt grå-melert garn til og farget i samme røde bad. 
Det er første gang jeg har farget garn på denne måten, og jeg må si at det var veldig lettvint. Etter at garnet var lagt i, var det jo bare å la det stå og bli kaldt. Det at jeg kunne farge flere hesper samtidig, er også veldig fint. Med flere nøster av samme innfarging, er det letter å bruke garnet til større prosjekter prosjekter. Om fargen holder seg, gjenstår å se. Men jeg satser på det :)
*****
Ha det fint og nyt sommeren, folkens! 
Stor klem fra meg :)