torsdag 14. juli 2011

Farging med Caesalpinia sappan

De som var på Projo-treff på Skarnes fikk kanskje med seg at jeg kjøpte diverse "treverk" til plantefarging på Silkeveven. Jeg synes det er kjempespennende å prøve nye ting å farge med, og Caesalpinia sappan hadde jeg aldri vært borti før. Vet ikke om andre steder de selger det heller.
Slik ser planten ut. Den blir stor som et tre og vokser i all hovedsak i Sør-Asia. Den har gjennom tidene blitt brukt som medisinplante fordi den har både anti-bakterielle og anti-koagulerende evner. Planten produserer også rød farge som har vært brukt både til farging av tekstiler (stoffer) og gitt farge til maling. Fargestoffet heter brazilin.
Man bruker tørket kjerneved i denne planten til å farge garn med, og det er hva jeg hadde med meg hjem fra Silkeveven. 
Det er en lang prosess å få farge ut av kjerneveden; jeg brukte ca 100 gram og hadde på rundt 1,5 liter vann. Lot vannet koke opp og lot det stå og småkoke under lokk i to timer. Da silte jeg vannet over i en ny kjele og fylte på nytt vann som jeg kokte ut i to nye timer. Denne prosessen gjentok jeg i alt 7 ganger. Jeg ble fortalt at man skulle koke ut i alt ti ganger, men jeg synes det  begynte å bli såpass lite farge igjen i det syvende vannet, at jeg valgte å stoppe der. 
I det første fargebadet hadde jeg 4 ts alun og 150 gram garn; 
Den øverste hespa er Hifa Ask-garn  og den nederste er vanlig natur-"hvitt" ullgarn (valgte et som jeg antar er minimalt behandlet) . Som man ser tok den nederste hespa til seg mest farge.
Andre gangen jeg skulle bruke det samme fargebadet, brukte jeg også 4 ts alun og 150 gram garn;
Jeg synes dette også ble fint i fargen, og her er det enda lettere å se at det "vanlige" ullgarnet tar til seg mere farge enn Hifa-garnet.
Det var fremdeles fargebad igjen etter to farginger, men nå begynte fargen å bli betydelig lysere. Jeg hadde lyst på garn med "mye" farge, og tilsatte 6 ts med vinsten, og håpet det beste. Fordi det var lite vann igjen, og jeg ikke ville tynne ut fargebadet med rent vann, farget jeg bare 100 gram garn i det tredje badet;
Dette garnet ble dyp rustrødt, og skikkelig fin synes jeg. 
Felles for alle tre fargebadene, var at fargen ble veldig jevn og fin. Det er ikke alltid tilfellet, nemlig!
Jeg har fortsatt ett par hundre gram igjen med kjerneved, så det blir flere farginger tilsvarende denne nå i sommer. Jeg har lyst til å prøve å beise med potaske også, og se hvilken fargenyanse det gir.
Ser at det er lenge mellom hver gang jeg skriver noe i bloggen min nå; setter det på kontoen for sommer og fin-vær :) Sitter ikke inne og blogger når det er så mye å finne på ute:) Håper dere koser dere også, der dere er ;)