Hva er forskjellen på raglanfelling og rundfelling?

Dette er et spørsmålet jeg har fått mange ganger, og for nybegynnere i strikkeverdenen som hverken har strikket den ene eller den andre fellingen, forstår jeg godt at de spør. 
Svaret er egentlig veldig enkelt, og det kan enklest forklares ved å bruke bilder. 
Først raglan-felling: 
Her feller man 2 masker i hver side, både foran og bak (4 steder) , slik at det blir en skrå "stripe" fra armhulen og opp langs skuldrene. Man feller altså 8 masker for hver omgang. De sees tydelig på bildet, her jakken vist forfra. Fellingene er på samme sted bak. Hvor ofte man feller, er forskjellig fra oppskrift til oppskrift, men det er vanlig med 2. hver omgang. Det avhenger av maskeantall og hvor "høyt" bærestykket skal være. 
Dette er en enkel å grei måte å felle på, og passformen på plaggene blir veldig god. 

Så rundfelling: 
Her ser man ingen "skrå-stripe" hvor fellingene er foretatt. Her er det felt på kun 4 omganger på hele bærestykket; se pilene på bildet. Når man feller her, feller man et større antall masker om gangen jevnt fordelt over 1 omgang. Så strikker man med dette maskeantallet til neste fellings-omgang. Så feller man igjen et visst antall masker jevnt fordelt. 
Rundfelling gjør seg veldig godt når man strikker mønster-strikk fordi man ikke får "brudd" i mønsteret noen steder (i motsetning til om man bruker raglan-felling). Det som er viktig er at maskeantallet til en hver tid går opp i mønsteret. Men dette er ikke noe man behøver å tenke på, med mindre man skal lage sine egne mønster. 
*********
Hva er så fordelene ved disse to fellings-måtene?
 * For det første er det svært lite montering; kun å sy sammen under ermene. Dette er jo i seg selv svært så sympatisk, synes jeg!
* For det andre gir det god passform på genseren
* For det tredje slipper man kanter/sømmer rundt ermene, og genseren blir mere behagelig å ha under yttertøy. Jeg synes dette er spesielt viktig på strikke til barn.
* Hvis man ikke strikker forhøyning bak (noe som ikke er nødvendig) blir genseren lik foran og bak, og barn som kler på seg selv, får genseren riktig på hver gang : -)


Håper dette var greit forklart. 
Men skulle du fortsatt ikke forstå forskjellen på de to fellings-måtene, må du bare spørre meg igjen. 
Jeg svarer så gjerne : -) 


Kommentarer

 1. Veldig grei forklaring! Likar best ragland eg.

  SvarSlett
 2. Hei!
  Jammen er du flink til å forklare. Helt sikkert mange som synes dette er vanskelig.
  Flotte plagg også.
  Liv

  SvarSlett
 3. Så snill du er som tar deg tid til en så god forklaring :)
  Ha en fin morgendag, klem.

  SvarSlett
 4. Veldig flott forklaring....strikkar begge desse fellingane. Dei er greie begge to synest eg :)
  Ha ein fin dag.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for flott forklaring! Jeg er helt fersk på strikk, og må vel snart hive meg på en genser, og tror det blir en med rundfelling.

  SvarSlett
 6. Hei!! Skal starte på noe som skal ha raglanfelling, å ved litt googling kom jeg innom denne fine forklaringen din. Har laget mye med rund sal, men aldri med raglanfelling. Å håpet du kanskje kunne svare på et spørsmål?? Med fare for å virke "helt bak mål" lurer jeg på om jeg skal sette alle maskene til armene, inn på pinnene på samme måte som jeg gjør når jeg strikker med rund sal??

  SvarSlett
  Svar
  1. Så ikke spørsmålet ditt før nå, beklager så mye! Ja, du har helt rett; du skal sette alle maskene inn på samme pinne, og så setter du et merke foran hver "skjøt" slik at du vet hvor hver raglan-felling skal være.

   Slett
 7. Hei! Lurer på om man feller samme antall masker på hver felleomgang på rundfelling? Og om det er viktig at felleantallet går opp, eller om man bare kan skrive 'så og så mange masker felles jevnt fordelt'? Jeg holder på å lage en oppskrift på genser til voksen, men strikker ikke mønster - bare ensfarget...

  SvarSlett
 8. Takk for forklaring:) må spørre deg hvor man finner mønsteret til genseren du har lagt ut bilde av på rundfelling?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg