Ved en tilfeldighet så jeg på Facebook et bilde av en nøstepinne, og det vekket umiddelbart min nysgjerrighet.
Ikke visste jeg hvordan den skulle brukes, og jeg synes det hele så veldig tungvindt ut. Men jeg måtte jo prøve!
Letingen på nettet startet, og jeg fant mange typer av nøstepinner på www.spinnvilt.no . Jeg kjøpte den enkleste og billigste pinnen, for jeg visste jo ikke om jeg fikk det til, eller hvor mye pinnen ville bli brukt.
Jeg kikket på en video på Youtube, og så var det å prøve selv. Og det var mye enklere enn jeg hadde trodd! Det gikk ikke så fort i starten, men jeg fikk det til! Dette er mine første nøster:
Jeg må bare innrømme at jeg synes det er flaut at jeg ikke har hørt om nøstepinner før. Jeg har derfor lest litt her og der for å oppdatere meg litt.
Hvor langt tilbake i tid det har vært brukt, vet jeg ikke, men jeg har sett bilder av pinner fra 1800-tallet. Men jeg mistenker at de har vært brukt lenge før det.
I "gamle dager" lagde guttene nøstepinner til jentene for å vise at de var hendige og flinke, og derfor dugende mannfolk.
Ofte ble det lagd uthulte skaft med trekuler inni. Det fortalte jentene at gutta var "henaue" ! Det ble også sagt at lyden fra kulene skulle/kunne vise når jentene var flittige og nøstet, og når det var stille, tok de pauser.
Jeg tenkte å vise dere hvordan man kan bruke en nøstepinne. Det er nemlig veldig enkelt.
1.De fleste nøstepinner jeg har sett bilde av, har et "spor" eller hakk inn på midten av lengden, til å feste tråden i . Det har ikke min, så jeg knyter fast tråden så den ikke skal skli.
2. Så starter jeg med å tvinne tråden noen ganger rundt å samme sted, samtidig som jeg "låser" tråden fra knuten, så den ligger i ro.
Heretter holder jeg i "håndtaket" med venstre hånd, fordi jeg er høyrehendt. Motsatt for venstrehendte.
3. Deretter begynner jeg å snurre garnet i skrå vinkel (se hvilken vei garnet ligger), samtidig som jeg snurrer hele pinnen bitte litt mot høyre for hver gang.
Det betyr at man nøster én vei og snurrer pinnen motsatt vei.
4. Jeg fortsetter å nøste på samme må til jeg har fått ønsket lengde på nøstet. (Måles langsmed nøstepinnen)
5. Etter å ha oppnådd ønsket lengde på nøstet, begynne jeg å nøste det tykkere. Her har jeg vist med en tråd i kontrastfarge, for å vise at jeg nøster tråden en 5-6 ganger på samme sted, før jeg vrir pinnen litt og forskyver tråden på nøstet.
6. Jeg passer på at jeg hele tiden legger tråden inntil pinnen, slik som dere ser her. Det er for at nøstet ikke skal gå i oppløsning da jeg tar det av pinnen.
7. Tilbake til det opprinnelige nøstet. Da nøstet er passe stort, eller det er slutt på garnet, tar jeg ca. 1 m garn og snurrer det litt fast rundt nøstet, og fester det.
8. Så knyter jeg opp tråden der jeg "låste" garnet og trekker nøstet forsiktig av pinnen.
9. Her ser dere tråden som var knytt fast. Det er tråden som går inn i nøstet.
10. Inne-tråden fester jeg motsatt vei på nøstet.
Fordelen med disse nøstene, er at de kan brukes både innenfra og utenfra. Bruker man det bare innenfra, vil nøste ligge i ro.
Skal man strikke med dobbel tråd, kan man bruke begge endene samtidig. Dette er jo slik vi er vant til å bruke nye nøster i dag, men for noen hundre år siden måtte man lage nøstene selv.
Fikk du lyst til å prøve en nøstepinne nå? Det håper jeg!
*********
Ta vare på hverandre!
Stor klem :)
Har aldri hørt om nøstepinner jeg heller, men nå skjønte jeg litt mer. Leser jeg en gang til, kan det hende jeg får lyst til å prøve. Takk for at du tok deg bryet med å ta bilder og forklare!
SvarSlettKlem fra Ingunn
Dette var jo genialt. Og så fine nøster det blir. Har sett nøstepinnar, men har ikkje skjønt korleis dei skal brukast. Fekk i grunnen lyst på ein. Takk for at du viser det :)
SvarSlettSå lurt! Har ikke prøvd nøstepinn jeg heller. Men det var en fiks måte å nøste opp garnet på.
SvarSlett