Farging med phellodendron amurense

Først av alt; koselig å høre at jeg har vært savnet i blogg-verdenen, Bente :) Setter pris på det, vettu :)

**************************
Da jeg besøkte Silkevenen på Skarnes i juni, kjøpte jeg tørket bark av Phellodendron amurense, på dansk kalt Amur korktre eller Asiatisk korktre.Treet er en medisinplante i østen, og er en av 50 basis-urter i tradisjonell kinesisk medisin. (kilde

Dette er et 80 år gammelt tre (kilde)

Nærbilde av barken (Kilde)

Tverrsnitt av stammen (kilde)

Slik ser den tørkede barken ut (Kilde)

Det er barken som brukesbåde til medisinsk bruk og til plantefarging. Den sankes inn om vinteren fra trær som er 10 år gamle, tørkes og brukes til avkok. Barken er klassifisert som legemiddel i Norge. Den har mange egenskaper, blant annet er den blodrensende og antibakteriell. (kilde)
Men jeg skulle kun bruke barken som fargestoff til garn. Barken har jeg kokt ut i ca. sju vann før jeg tilsatte alun og garn. Barken skal gi en kald gul farge, og garnet var skikkelig fint etter skylling. 
Derfor ble jeg ekstra skuffet da jeg oppdaget at garnet skiftet farge mens det tørket. Jeg har selvfølgelig tørket garnet i skyggen, men allikevel ble ytterkantene av hespene mye mørkere en "kjernen" av hespen. 
Alle tre hespene i første fargebad er "vanlig" ullgarn som var naturhvite før farging. 
Dette er samme type garn, og her har jeg brukt det samme fargebadet til en farging nummer to. Ikke vanskelig å se at det er skikkelig skjoldete :(  
Jeg har ikke den fjerneste formening om hva som er årsaken til at garnet ble sånn. Planen er at jeg skal en tur til Silkeveven igjen om ikke lenge, og da håper jeg å få en prat med damen der. Hun kan kanskje gi meg svar på hva jeg har gjort galt...
Riktig god helg, alle sammen!
Vær gode mot hverandre :)

Kommentarer

 1. Så kjedelig , rart at det skjer for dette er du god på. Det ser ut som du er inne i en stim ang. farger her nå :O) (Bordet ditt , garnet ditt ) Sett deg ned og strikk noe flott igjen du. Klem fra Bente :O)

  SvarSlett
 2. Spennende farging du har gjort. Ikke lett å si hva som gikk galt, men jeg vil anta at du får svar på det etterhvert:)

  SvarSlett
 3. Jeg har aldri farget noe garn før, så jeg kan ikke hjelpe deg.
  Ha en god natt, klem.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg