mandag 25. april 2016

Skuffa.....

Noen husker kanskje at jeg vant denne boka på Strikkefestival i mars?  Nå har jeg fått litt tid til å se og lese i boka. Det er mange flotte votter her, og fristelsene står i kø! 
Men, og det er faktisk noen store MEN her...... 
For det første har jeg "fin-lest" to av oppskriftene og funnet feil i diagrammene på begge to....... , og det var bare førsteinntrykket!

For det andre er det svært stor variasjon i hva som er en eksempelvis en dame-størrelse. Det skiller mange centimeter fra ett mønster til et annet...... Derfor er det ikke lett å bare velge seg en vott man har lyst på. For de som ikke har strikket så mye, er det ikke alltid lett å beregne størrelse ut fra strikkefasthet. Og, det er ganske mye jobb å endre et votte-mønster. Det er ikke alle som er komfortable med slike "øvelser" ....

I rettferdighetens navn har jeg ikke lest all teksten i boka, og det står helt sikkert mer i tekstene enn hva jeg har fått med meg. 
Men jeg har forstått såpass at forfatteren har samlet mønster fra hele landet, og hatt samarbeid med blant annet museer rundt om i landet. Det i seg selv er veldig interessant. 
Men, det er dessverre en del "sidefyll" , eksempelvis ensfargede baby- og barnevotter. Hvis det er det eneste eksemplet man kan finne fra et fylke, synes jeg det er trist.  

Frøken Snupp har lett etter mønster, og som novise på mønster-strikkede votter, syntes hun at det er for lite forklarende oppskrifter. Med andre ord, at det kreves forkunnskaper for å kunne bruke dem. Det er synd. Jeg er enig med henne i at det burde være så nøye forklart at alle som ønsker det, kan strikke etter oppskriftene. 

Hun bemerket også at mange av oppskriftene ser ut til å ha blitt til ved at man bare har talt ut etter de gamle vottene. Det kan bli litt feil noen ganger, for vi har vel litt ande krav til passform på votter nå enn før.

Og når jeg først er i det klagende hjørnet, synes jeg det er dumt å kun oppgi garn til en oppskrift som er svært vanskelig å få tak i på "nærbutikken" og/ eller må kjøpes på nett fra utlandet. Ikke aller er "der", og det burde det tas hensyn til! Det synes jeg rett og slett er garn-snobberi! Da hjelper det ikke om det er små norske spinnerier det er snakk om.......

Jeg behøver vel ikke si så mye mer om hva jeg synes, men vi har ett ordtak her hos oss som sier: det er ikke alltid kaka er god, selv om pynten er pen". 
Det er ment i betydningen menneskers indre verdier kontra utseende, men jeg synes det passer i denne sammenhengen også. Vakker forside, men skuffende innhold. 

Da var jeg ferdig med min utblåsning, og ønsker dere alle en fin dag! 
Stor klem fra meg ;) 

*********

4 kommentarer:

 1. Kan ikke annet enn å si meg enig. En kostbar skuffelse - og angrer veldig på at jeg kjøpte denne boken. Dårlige oppskrifter, og bruk av babyull fra Dale (som produseres utenlands) er bare én ting jeg reagerte på. Irriterer meg over designere som sier "speilvend" mønsteret. Har hørt flere som har prøvd å strikke og endt opp med flere sentimeter for korte votter. Utrolig dårlig når grunnlaget egentlig er bra med historie og research. Ikke annet enn bortkastede penger igrunnen... Men forsiden var jo fin:-(

  SvarSlett
 2. Takk for en ærlig anmeldelse av denne boka! Jeg har jo mitt votteprosjekt og skal innom denne boka jeg også, foreløpig står jeg på venteliste på biblioteket. Erfaringen jeg har gjort meg til nå er at det er stor forskjell på størrelser på "damevott" mange steder, slik at man må ha litt flaks om man treffer riktig på størrelsen på første forsøk når man prøver nye mønstre. For meg som har hender som ikke ligger på gjennomsnittet selv, og i tillegg ofte bruker garn som oppskriften ikke er laget for, slår det ut i at jeg nesten aldri vet hvem jeg strikker til før første vott er ferdig. Sånn blir det når jeg tester denne boka også, skjønner jeg. :)

  SvarSlett
 3. Jeg er enig med deg, og det er lov og klage. Vi skriver ofte positivt og helt ukritisk og det synes jeg ingen er tjent med. Ikke alle strikkebøker holder mål dessverre. Men jeg sender deg en klem og takk for innlegget. synes vi forbrukere har krav på å vite dette. Ha en fin uke, hilsen Beth

  SvarSlett
 4. Venstrehåndsarbeid med andre ord! Så mye som sendes på markedet nå til dags, kan ikke alt være like gjennomarbeidet tror jeg. Alle skal jo tjene litt på denne strikkebølgen ser det ut til.
  Men tipper du har gode oppskrifter tilgjengelig til dine prosjekter. Jeg vender veldig ofte tilbake til de gode, gamle og velprøvde.

  God mandagskveld! Du sitter vel med strikketøyet du også?

  Klem

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad hvis du gidder å legge igjen en liten hilse! Deter alltid artig å lese hva du synes om det du ser!